Thursday, 1 August 2019

BC / BF EXAM (IIBF) Series - 1 ( PROBABLE QUESTIONS AND ANSWERS )


1.Which of the following categories under priority sector?
A. Export Credit
B. Agriculture
C. Social Infrastructure
D. Renewable Energy
E. All of these
2.Which of the following categories under priority sector?
A. Micro, Small and Medium Enterprises
B. Education
C. Housing
D. All of these
E. None of these
3. Upon detection of a counterfeit note at the counter, Bank
a) Returns the note to the customer
b) Exchange with a genuine Note
c) Deposit in Account
d) Impound the Note and issue receipt
4.Bank loans up to a limit of _____ to borrowers for purposes like solar based power generators under priority sector.
A. Rs. 10 crore
B. Rs. 18 crore
C. Rs. 15 crore
D. Rs. 20 crore
E. None of these
5.For individual households, the loan limit is for renewable energy under priority sector ______ per borrower.
A. Rs. 5 lakh
B. Rs. 10 lakh
C. Rs. 15 lakh
D. Rs. 20 lakh
E. None of these
6.Bank loans up to ____ per unit to Micro and Small Enterprises under priority sector.
A. Rs. 1 crore
B. Rs. 2 crore
C. Rs. 3 crore
D. Rs. 5 crore
E. None of these
7.Bank loans up to ____ per unit to Medium Enterprises under priority sector.
A. Rs. 10 crore
B. Rs. 18 crore
C. Rs. 15 crore
D. Rs. 20 crore
E. None of these
8.Loans to individuals for educational purposes including vocational courses up to _______ irrespective of the sanctioned amount are eligible for classification under priority sector.
A. Rs. 5 lakh
B. Rs. 10 lakh
C. Rs. 15 lakh
D. Rs. 20 lakh
E. None of these
9.Loans to individuals up to ______ in metropolitan centres (with the population of ten lakh and above) under priority sector.
A. Rs. 25 lakh
B. Rs. 18 lakh
C. Rs. 15 lakh
D. Rs. 28 lakh
E. None of these
10.Loans up to _______ in other centres for purchase/construction of a dwelling unit per family under priority sector.
A. Rs. 20 lakh
B. Rs. 18 lakh
C. Rs. 15 lakh
D. Rs. 28 lakh
E. None of these
11.Under MSME, loans in service sector for micro enterprises does not exceed Rs ________ lakh

A.5
B.15
C.10
D.20

12.  The scheduled commercial banks are expected to enlarge credit to the priority sector and ensure that priority sector advances constitute _______________ANBC or Credit Equivalent Amount of Off Balance Sheet Exposure, whichever is higher.
 A.    eighteen percent 
 B.     forty percent
 C.     twelve percent
 D.    twenty five percent
13.  Under MSME, loans in manufacturing sector for micro enterprises does not exceed Rs ________ lakh
a.50
b.30
c.25
d.20
 14. Cash flow is known as 
 a. Cash won out of Lottery           
 b. Cash received from illegible means
c. Cash received from parents    
d. Actual flow of Income & Expenditure
15. Explain negative cash flow
a. Cash inflow is less than cash outflow         
 b. No cash available                  
c. Cash kept in Swiss Bank                            
d. All of the above
16. Cash flow helps in assessing 
 a. Credit worthiness of an enterprise       
b. Working capital requirement
c. Financial worth of enterprise               
d. Amount lying with debtors
 17. How are loans made secure?
a. Basic checks like identify proof, resident proof should be taken             b. Cash flow of the debtor is examined     
c. Depending on the case, mortgage or hypothecation should be made
d. All of the above
 18. The Banking Ombudsman Scheme was introduced under __________ of the Banking Regulation Act, 1949 by RBI with effect from 1995.
A. Section 35A
B. Section 25A
C. Section 45A
D. Section 15A
19.Which of the following is/are covered under the Banking Ombudsman Scheme, 2006?
A. Scheduled Commercial Banks
B. Regional Rural Banks
C. Primary Co-operative Banks
D. All of the Above
20.The Banking Ombudsman is a senior official appointed by the ___________
A. SEBI
B. Reserve Bank of India
C. Indian Bank’s Association
D. NABARD

ANS.

1.  E       2. D        3.  D        4.  A          5. B       6.  D        7.  A        8.  B     9.  D      10.  A    11.  C     12.  B     13.  C    14.  D         15.    A  16. B        17. D    18.A          19.D     20.B   

No comments:

Post a comment

Banking & Finance Questions and Answers

Lendings-8 , Banking Fundamentals to Know for Students.

Blog on  Banking Technology for Common Customer  --  Click Here In States, where one of the minority communities notified is, in fact,...