Saturday, 3 August 2019

BC / BF EXAM (IIBF) Series -12 ( PROBABLE QUESTIONS AND ANSWERS )


1.       A cheque may be crossed by drawer/issuer and hold by drawing on its face two parallel transverse lines simply, either with or without the words “not negotiable “  or “and company” or “account payee” is known as :
A.      Endorsed Crossing
B.      Special Crossing
C.      General Crossing
D.      None of the Above
2.       “SLBC” refers to :
A.      State Level Bankers Co-ordination Committee
B.      State Level Bankers Committee
C.      State Level Bankers Club
D.      None of the Above
3.       An Individual person of any age can open  and operate his Savings Bank account
A.      True
B.      False
4.       As per new guidelines all small loans not exceeding  Rs. --------per borrower will be classified under microcredit
A.      25000
B.      20000
C.      40000
D.      50000
5.       What is Payment Order issued by one Branch of a Bank upon other Branch to pay the a specified sum of money to the specified person?
A.      Letter of Credit
B.      Banker’s Draft
C.      Electronic Fund Transfer
D.      None of the Above
6.       An illiterate customer  who is having a Savings Bank account intends to authorise another person to operate his account
A.      An illiterate cannot appoint an agent due to incompetent to contract
B.      Since an illiterate person cannot grant a power of attorney: his request cannot be considered.
C.      The illiterate customer has to execute a power of attorney
D.      All of the above
7.       A Savings Bank A/c is to be treated as  inoperative accounts if there is no operation in the a/c for last-------
A.      Two Years
B.      Three Years
C.      Four Years
D.      Five Years
8.       Which of the following is a fee-based service?
A.      Collection of cheques
B.      Safe deposit Lockers
C.      Standing Instructions
D.      Merchant Banking Services
E.       All of the above
9.       When a customer gives standing instructions to the Bank for remitting a specified  sum of money every month towards payment of his rent to a person, the relation between the two is that of
A.      Debtor & Creditor              
B.      Principal  & Agent
C.      Trustee & Beneficiary
D.      Lessor & Lessee
10.   To enforce it’s right under SARFAESI Act 2002, a Bank is required to give --------days’ notice to borrower
A.      30      B.45       C.90      D. 60       E. 120


11.   Money Laundering refers to
A.      Conversion of Assets into Cash
B.      Conversion of Money which is illegally obtained
C.      Conversion of cash into Gold
12.   Which of the following are the major functionaries under KIOSK Banking Channel?
A.      Administrator-A Bank Official
B.      Business Correspondent
C.      Kiosk Operator
D.      All of the above
13.   Expand “NABARD”-
A.      National Bank for Agriculture and Rural Development
B.      New Bank for Agriculture and Rural Development
C.      National Bank for Agriculture and Regional Development
D.      New Bank for Agriculture Co-Operative and Rural Development
14.   For whom you would not open a Current Account?
A.      An Illiterate Person
B.      A literate Person
C.      Old women aged 60
D.      Physically Challenged
15.   From where PMMY loan can be availed?
A.      Public Sector Bank, Private Sector Bank, Foreign Banks, Co-operative Banks, RRBs, NBFCs, MFIs
B.      Directly from MUDRA
C.      Both A & B
16.   Internet Banking Transactions Excludes
A.       Withdrawal of cash anywhere in India
B.      Statement for Account for A specific Period
C.      Transfer of funds from one a/c to another a/c
D.      Balance Enquiry
17.   Whether an overdraft facility can be availed in more than one account under PMJDY?
A.      Overdraft facility up to Rs.5000/- is available in only one account per household, preferably lady household.
B.      Overdraft facility up to Rs.5000/- is available in one account per household.
C.      Overdraft facility up to Rs.5000/- is available in all account per household.
D.      No Overdraft facility is available.
18.   What the name has been given to Business Correspondent Agent engaged by Bank for providing Banking Services at locations where the opening of Branch is not viable?
A.      Bank Mitra
B.      Bank Doot
C.      Bank Pracharak
D.      Bank Sathi
19.   What are the documents that are required to be submitted for availing loans under MUDRA?
A.      Standard Loan Application Form
B.      KYC and other legal documents as may require as per internal guidelines of lending Bank/NBFC/MFI
C.      Both of the above
20.   Obligation of a Banker to maintain secrecy is applicable to
A.      Existing Deposits Account
B.      Existing Safe  Deposits Account
C.      Closed Deposits Accounts
D.      All of the above
Answers:-
1
C
2
B
3
B
4
D
5
B
6
C
7
A
8
E
9
B
10
D
11
B
12
D
13
A
14
A
15
A
16
A
17
A
18
A
19
C
20
D



No comments:

Post a comment

Banking & Finance Questions and Answers

Lendings-8 , Banking Fundamentals to Know for Students.

Blog on  Banking Technology for Common Customer  --  Click Here In States, where one of the minority communities notified is, in fact,...