Friday, 2 August 2019

BC / BF EXAM (IIBF) Series - 7 ( PROBABLE QUESTIONS AND ANSWERS )


21. What is the validity period of the cheque?
a) 4 months from date of issue
b) 3 months from date of issue
c) 1 month from the date of issue
d) Unlimited
22. Under PMSBY, the partial disability claim is available for:
a) Rs.50,000/-
b) Rs.1 lac
c) Rs.2 lac
d) None of the above
23. Can an illiterate person be issued a Debit card?
a) No
b) Yes
c) Only in case of the joint account
d) Only in case, he is head of the family
24. Under APY, fixed pension can be chosen from:
a) Rs.1,000/-, Rs.2,000/-,
Rs.3,000/-, Rs.4,000/-, Rs.5,000/-
b) Rs.2,000/-, Rs.3,000/-,
Rs.4,000/-, Rs.5,000/-, Rs.6,000/-
c) Rs.500/-, Rs.1,000/-,
Rs.2,000/-, Rs.3,000/-, Rs.4,000/-
d) None of above
25. PMJDY LIC Insurance of Rs.30,000/- is available for first-time accounts opened
a) On 15th August 2014
b) On 26th January 2015
c) Between 15th August 2014 and 26th January 2015
d) None of the above
26. _______ are not covered under the PMJDY Life Insurance Scheme of Rs.30,000/-
a) Employees of Central / State Govt. / Public Sector Undertakings / Banks
b) Income Tax Payee
c) Aam Aadmi Bima Yojana beneficiaries
d) All of the above
27) Which of the following is not acceptable as address proof for opening a bank account by an individual?
A) Current Electric Bill ( Not Older Than 3 Months)
B) Domicile certificate
C) Other than those gives as options
D) A rent agreement indicating the address of the customer duly registered with State Govt.
28) Which of the following is the correct full form of ECS often used in banking?
A) Electronic Clash System
B) Electronic) Cash Service
C) Electronic Clearing Service
D) Electronic Changing System
29)A demand draft issued by a Bank is valid for
A)3 years
B)There is no time limit
C)3 months
D)12 months
30)In which of the following types of banking, there is a direct execution of transaction between a bank and its consumers?
A)Retail Banking
B)Universal Banking
C)Virtual Banking
D)Unit Banking
31)What is the maximum amount that is insured by DICGC?
A)5,00,000
B)2,00,000
C)1,00,000
D)50,000
32)The abbreviation ‘EPOS’ stands for …..
A)Electronic Payment of Sale
B)Electronic Point of Sale
C)Electronic Purchase of Sale
D)Electronic Price of Sale
33)Which of the following bodies regulates the Regional Rural Banks?
A)RBI
B)NABARD
C)Department of 
Rural Development
D)State Government
34)Deposit under the Foreign Currency Non-Resident (FCNR)scheme can be accepted for a minimum of
A)15 days
B)3 months
C)6 months
D)1 year
35)India has different categories of commercial banks. Which of the following is not a commercial bank?
A)Foreign Bank
B)Commodity Banks
C)Nationalized Banks
D)Co)-operative Banks
36)The maximum amount that can be remitted through RTGS is …..
A)Rs 1 crore
B)Rs 50 lacs
C)Rs 2 lacs
D)No upper ceiling
37)The Foreign Exchange of India is kept with …………..
A)SBI
B)ECGC
C)RBI
D)NABARD
38)Balance in a current account is classified as ……….
A)Hybrid deposit
B)Term deposit
C)Demand deposit
D)Fixed deposit
39)IFSC has how many digits?
A)7
B)15
C)11
D)9
40)Which one of the following is not a monetary tool of RBI?
A)Reverse Repo Rate
B)SLR
C)Inter Bank Rate
D)Repo Rate

Answers:-
21
B
22
B
23
B
24
A
25
C
26
D
27
D
28
C
29
C
30
A
31
C
32
B
33
B
34
D
35
D
36
D
37
C
38
C
39
C
40
C

No comments:

Post a comment

Banking & Finance Questions and Answers

Lendings-8 , Banking Fundamentals to Know for Students.

Blog on  Banking Technology for Common Customer  --  Click Here In States, where one of the minority communities notified is, in fact,...