Saturday, 3 August 2019

BC / BF EXAM (IIBF) Series -14 ( PROBABLE QUESTIONS AND ANSWERS )

1.       The mission mode of Pradhan Mantri Jan Dhan Yojona (PMJDY) consists of six pillars, which among the following objective will be covered in Phase I?
a.       Universal access to Banking Facilities
b.      Providing basic banking accounts with overdraft facility and Rupay debit card to all householders
c.       Financial Literacy Programme
d.      All of the above 
2.       A stop payment instruction of a cheque can be issued by
A.      The Payee
B.      The Endorsee
C.      The Drawer
D.      The Drawee
E.        
3.       Rupay Debit Card is introduced by
A.      RBI
B.      NPCI
C.      IBA
D.      GOVT.OF INDIA
4.       Which of the following types of Nominations is not allowed?
A.      In favour of Spouse
B.      In favour of Child
C.      In favour of Major Child
D.      None of the Above
5.       ATM Means
A.      Automated Teller Machine      B.  Any time money
A.      Auto Truck of Mahindra  D. None of the above
B.       
6.       White Label ATM used by
A.      Nationalised Bank
B.      Foreign Bank
C.      Regional Rural Bank
D.      Non-Banking Financial Companies
7.       Pink label ATM is designed for
A.      Men only
B.      Women only
C.      Both the Above
D.      None of the Above
8.       Fixed Deposit cannot be
A.      Renewed for further period on Maturity Date
B.      Transferred to Third Parties
C.      Pre-Paid before the Maturity Date
D.      Cannot be pledged to the Bank as Security
9.       Savings Bank Accounts are generally opened by:
A.      Individual
B.      Firms
C.      Companies
D.      Association of Persons
10.   There is less risk for the Bank when hypothecation charge created by a Company registered with the ROC.
A.      True
B.      False
11.   A Minor can open a savings account to be operated by himself
A.      True
B.      False
12.   Pradhan Mantri Jan Dhan Yojona (PMJDY) has a different target unit as compared to earlier financial inclusion Plan “Swabhimaan”. What was the target unit of “Swabhimaan”.
A.      Coverage of unemployed labourers
B.      Coverage of below poverty line families
C.      Coverage of workforce employed in agriculture
D.      Coverage of Villages
13.   Scale of finance for crop loans is decided by
A.      District level Technical Committee
B.      Block level Technical Committee
C.      State level Technical Committee
D.      Individual Banks
14.   When any FDR is lost by a customer of a Bank, what document is executed?
A.      Guarantee Bond         B. Government Bond
C.      Promissory Bond        D. Indemnity Bond
15.   Cards that store data in integrated circuit are also called
A.      Smart Cards
B.      Magnetic Strip Cards
C.      Both of the Above
D.      None of the Above
16.   Minors account can be opened in the guardianship of
A.      Mother and Father
B.      Father or Mother
C.      Grandfather
D.      Elder Brother
17.   What is the transfer of an Interest in specific immovable property for the purpose of securing the payment of money advanced or to be advanced by way of loan?
A.      Pledge
B.      Mortgage
C.      Transfer
D.      Bailment
18.   What is the amount of insurance upto which a deposit is insured?
A.      Rs.1 lac per depositor per branch of Bank
B.      Rs.1 lac per depositor per Bank
C.      Rs.1 lac per depositor from the banking system
D.      Rs.1 lac per depositor held singly or jointly
19.   The principal functions of the bank are to
A.      Acceptance of deposits for lending and Investment
B.      Clearing
C.      Adjustment and Reconciliation of inter branch transactions
D.      Dispatch of monthly statements to its customer
20.   PMJDY LIC Insurance of Rs.30000/- is available for first time accounts opened
A.      On 15th August 2014
B.      On 26th January 2015
C.      Between 15th August 2014 and 26th January 2015
                     D.     None of the Above

Answers:-

1
D
2
C
3
B
4
D
5
A
6
D
7
B
8
B
9
A
10
A
11
A
12
D
13
A
14
D
15
A
16
B
17
B
18
B
19
A
20
C

HITSANINCORPORATION Top Highest Selling Party Celebration Fancy Dress OverheadCosplay

No comments:

Post a comment

Banking & Finance Questions and Answers

Lendings-8 , Banking Fundamentals to Know for Students.

Blog on  Banking Technology for Common Customer  --  Click Here In States, where one of the minority communities notified is, in fact,...