Friday, 2 August 2019

BC / BF EXAM (IIBF) Series - 9 ( PROBABLE QUESTIONS AND ANSWERS )

61. Which of the following represents the correct meaning of ‘REPO RATE’?
(a) Rate on which RBI sells Government Securities to Banks
(b) The rate for borrowing rupees by banks from RBI
(c) Rate offered by banks to their prime customers
(d) The rate applicable for grant of priority sector loans
(e) None of these
62. Savings bank accounts are opened by-
 (a) Trading entities, manufacturing entities, and individuals for savings purposes
(b) Traders and manufactures for business purposes
(c) Individuals for savings purposes
(d) Limited companies and partnerships for savings purposes
(e) Cooperative banks for savings
63. Cash Reserve Ratio (CRR) and Statutory Liquidity Ratio (SLR) are terms most closely related to which of the following industries/markets?
(a) Capital market
(b) Banking industry
(c)Commodities market
(d) Money Market
(e) Mutual fund industry
 64. What is the maximum period for which domestic term deposits are normally accepted by banks in our country?
 (a) 3 years
(b) 5 years
(c) 7 years
(d) 10 years
(e) 12 years
65. The Deputy Governor in charge of banking regulation and supervision is nominated as the ________of the (BFS) board:
a) Head
b) Vice-Chairman
c) President
d) None of These
 66.The main function of NABARD is to provide refinance for rural credit disburse by the_______and other financial institutions as may be approved by the Reserve Bank of India:
 a) State Co-operative Banks
b) The Regional Rural Banks
c) State Co-operative Banks and The Regional Rural Banks
d) None of The Above

67. NHB has been established with an objective to:
a) Operate as a principal agency to promote housing finance institutions
b) promote housing finance institutions both at local and regional levels
c) provide financial and other support incidental to such institutions and for matters connected therewith
d) All of the Above
68. Business Credit Cards are:
a) Specialized credit cards issued in the name of a registered business
b) can be used only for business purposes.
c) Both of The Above
d) None of The Above
 69.White Label ATM means:
a) The ATM that does not have any bank logo.
b) The ATM carries the logo of RBI
c) Both of Above
d) None of These
 70. Banking Ombudsman is appointed by __________:
 a) Central Finance Minister
 b) Reserve Bank of India
c) SEBI
 d) None of The Above
71.The securitization and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Securities Interest Act (SARFAESI) meant the recovery of loans which have become NPA is not applicable to:
a) Financial Institutes of Government
b) Non – Banking Financial Companies
c) Small & Cooperative Banks
d) None of These
72. The maximum compensation by Banking Ombudsman for a complaint is:
 a) Rs.1 lakh
b) Rs.2 lakh
c) Rs.5 lakh
d) Rs.10 lakh
73. A cheque has three parties, the drawer, the drawee and the payee.
                      A) TRUE                     B) FALSE
74 Phone banking cannot be used in loan applications, investment purchases and redemptions, checkbook orders, debit card replacements, change of address.
                  A) TRUE                     B) FALSE
 75.--------  is a term used for performing account transactions, payments via a mobile device such as a mobile phone.
a.       Mobile banking                         
b.      Phone banking                   
c.       e-banking
76. -------- is a service provided by a bank which allows its customers to perform transactions over the telephone
a.       e-banking                              
b.      Mobile banking c.       Phone banking
77. Which of the following is known as a Savings Bank Account opened with a commercial bank with zero balance or a very minimal balance?
a. Current Account
b. No frill account
c. Savings Bank-ordinary Account
d. Students Savings Bank Account
 78. What is 'fiat money'? 
a. The currency backed by Government Guarantee
b. The currency backed by tangible assets
c. The currency backed by gold reserves
d. The currency backed by budgetary support
79. When more than one banks allow credit facilities to one party in coordination with each other, the process is called as _________
a. Amortization
 b. Consortium
c. Moratorium
d. Subvention
80. What is the full form of SWIFT? 
a. Safe The window for Interbank Financial Transactions
b. Safe Window In case of Financial Transaction
c. Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication
d. Safe Window Institute For Transactions
Answers:-

60
D
61
B
62
C
63
B
64
D
65
B
66
C
67
D
68
C
69
A
70
B
71
B
72
D
73
A
74
B
75
A
76
C
77
B
78
A
79
B
80
C

No comments:

Post a comment

Banking & Finance Questions and Answers

Lendings-8 , Banking Fundamentals to Know for Students.

Blog on  Banking Technology for Common Customer  --  Click Here In States, where one of the minority communities notified is, in fact,...