Friday, 2 August 2019

BC / BF EXAM (IIBF) Series - 6 ( PROBABLE QUESTIONS AND ANSWERS )


1. Interest on FDRs is compounded on
a) Monthly basis
b) Quarterly basis
c) Half-yearly basis
d) Yearly basis
2. Contents of the locker are
a) only known to the hirer
b) known to Bank
c) Both (a) & (b)
d) None of the above
3. If locker rent is not paid, Bank can
a) seal the locker
b) stop the operation of the locker
c) break open the locker after
giving suitable notice
d) All of the above
4. MGNREGS stands for
a) Mahatma Gandhi National Rural Employment Generation Scheme
b) Mahatma Gandhi Nutrition & Rural Employment Generation Scheme
c) Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme
d) None of the above
5. The maximum tenure of Fixed Deposit is
a) 5 years
b) 7 years
c) 8 years
d) 10 years
6. What is the RuPay Debit Card?
a) Domestic debit card
b) Introduced by National Payments Corporation of India
c) Accepted at all ATMs & PoS machines
d) All of the above
7. To whom the Overdraft facility of Rs.5,000/- in PMJDY Account is available?
a) After 6 months of satisfactory conduct of account
b) One account per household
c) Customers in the age group of 18-60 years
d) All of the above
8. What is Direct Benefit Transfer?
a) Cash discount on goods
b) Remittance through Banks
c) Transfer of social benefits /subsidies directly in Bank accounts of beneficiaries
d) None of the above
9. What is meant by Aadhaar seeding?
a) Linking of Aadhaar with Bank account
b) Duplicate issuance of Aadhaar
c) Transfer of Aadhaar
d) None of the above
10. What are the benefits attached to PMJDY?
a) Accident insurance cover of Rs.1.00 lac
b) Life insurance cover of Rs.30,000/-
c) Overdraft facility up toRs.5,000/-
d) All of the above

11. Who can open an account under PMJDY?
a) Minor above the age of 10 years
b) Only lady of the house
c) Only head of the family
d) All of the above
12. Who is Bank Mitra?
a) Banking Correspondents engaged by Banks
b) Valuable customer of Bank
c) Security guard in a branch
d) None of the above
13. What is the maximum amount of deposits acceptable in Small accounts?
a) Rs.30,000/-
b) Rs.40,000/-
c) Rs.50,000/-
d) None of the above
14. What kinds of services are available free in ‘Basic Savings Bank Deposit Account’?
a) Receipt/credit of money through NEFT / RTGS
b) No annual maintenance charges on ATM-cum-Debit card
c) 4 withdrawals in a month (including ATM withdrawals)
d) All of the above
15. What is the minimum deposit required while opening a BSBD Account?
a) Rs.100/-
b) No minimum deposit required
c) Rs.1,000/-
d) Rs.500/-
16. What is Atal Pension Yojana (APY)?
a) Provides social security to the unorganized sector
b) Encourages workers to voluntarily save for their retirement
c) Fixed pension is paid on attaining the age of 60 years
d) All of the above
17. What is Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY)?
a) Accidental insurance cover
b) Life insurance cover
c) Overdraft up to Rs.5,000/-
d) None of the above
18. What is Pradhan Mantri Jivan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY)?
a) Covers life insurance up to Rs.2 lac
b) Accident insurance cover
c) Both (a) & (b)
d) None of the above
19. Which type of deposits earns a higher interest rate?
a) Current account
b) Savings Account
c) Fixed Deposits
d) None of the above
20. Under PMSBY, an accidental death claim is available for:
a) Rs.1 lac
b) Rs.2 lac
c) Rs.3 lac
d) None of the above

Answers:-
1
B
2
A
3
D
4
C
5
D
6
D
7
D
8
C
9
A
10
D
11
D
12
A
13
C
14
D
15
B
16
D
17
A
18
A
19
C
20
B

No comments:

Post a comment

Banking & Finance Questions and Answers

Lendings-8 , Banking Fundamentals to Know for Students.

Blog on  Banking Technology for Common Customer  --  Click Here In States, where one of the minority communities notified is, in fact,...