Friday, 2 August 2019

BC / BF EXAM (IIBF) Series -10 ( PROBABLE QUESTIONS AND ANSWERS )


80. What is the full form of SWIFT? 
a. Safe Window for Interbank Financial Transactions
b. Safe Window In case of Financial Transaction
c. Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication
d. Safe Window Institute For Transactions
81. What does the letter 'S' denote in the term IFSC?
a. Subscriber
b. State
c. System
d. Source
e. Standard
82. What is the full form of NDTL?
a. New Demand & Tenure Liabilities
b. Net Demand & Time Liabilities
c. National Deposits & Total Liquidity
d. Net Demand & Tax Liabilities
83. Which of the following is the rate at which the RBI lends money to commercial banks in the event of any shortfall of funds?
a. Benchmark Prime Lending Rate
b. Annual Percentage Rate
c. Bank Rate
d. Repo Rate
84. Which of the following pools money from various investors in order to purchase securities?
a. Fund derivative
b. Money fund
c. Mutual fund
d. Pension fund
85. What is the full form of CVV?
a. Call Verification Value
b. Card Verification Value
c. Credit Verification Value
d. None
86. What does the letter 'M' mean in the term SME as used in the financial world?
a. Maximum
b. Medium
c. Market
d. Mutual
87. Which of the following scheme was formulated by RBI?
a. Banking Ombudsman Scheme
b. Jan Dhan Yojana
c. MUDRA Bank Yojana
d. Boutique Financing Scheme
88. Which of the following is true about the functions performed by RBI?
(i) It is the Bank of Issue
(ii) It acts as banker to the Government
(iii) It is the banker of other banks
(iv) It regulates the flow of credit
a. Both (i) and (ii)
b. Both (iii) and (iv)
c. All the above
d. None of the above
89. Which of the following is the rate at which the RBI lends money to commercial banks in the event of any shortfall of funds?
a. Benchmark Prime Lending Rate
b. Annual Percentage Rate
c. Bank Rate
d. Repo Rate
90. What is the full form of CRR?
a. Cash Reserve Rate
b. Cash Reserve Raio
c. Cash Recession Ratio
d. Core Reserve Rate
91. Who was the first Indian Governor of RBI?
a. C. D. Deshmukh
b. Benegal Rama Rau
c. R. K. Shanmukham Chetty
d. K. G. Ambegaokar

92. On which date was the Reserve Bank of India established?
a. April 1, 1935
b. July 12, 1982
c. May 26, 2006
d. September 30, 2005
93. Who was the first governor of RBI?
a. James Braid Taylor
b. Mihir Sen
c. Nagendra Singh
d. Osborne Smith
94. What is the most powerful tool used by the Reserve Bank of India to control inflation?
 
a. Raise interest rates
b. Raise current supply
c. Reduce current supply
d. Reduce interest rates
95. Who regulates monetary policy? 
a. IRDA
b. RBI
c. SEBI
d. SIDBI
e. Finance Ministry
96. Name the microfinance company that becomes the first to start operation as a commercial bank?
a. Pay Tm Bank
b. Vodafone m-Pisa Bank
c. Yes Bank
d. Bandhan Bank
97. What is the full form of NBFC?
a. Non-Bank Financial Competition
b. Non-Bank Foreign Company
c. Non-Banking Financial Company
d. Non-Banking Finance Corporation
98. Who insures banks in India?
a. IRDA
b. EXIM
c. DICGC
d. ECGC
99. Among the following the correct share of Central, State and Sponsor Bank in RRBs is _____?
a. 35%, 40%, 25%
b. 15%, 35%, 50%
c. 30%, 35%, 35%
d. 50%, 15%, 35%
100. Which of the following apex bodies regulates the RRBs?
a. RBI
b. NABARD
c. SIDBI
d. State Government
Answers:-
81
C
82
B
83
D
84
C
85
B
86
B
87
A
88
C
89
D
90
B
91
A
92
A
93
D
94
A
95
B
96
D
97
C
98
C
99
D
100
B

No comments:

Post a comment

Banking & Finance Questions and Answers

Lendings-8 , Banking Fundamentals to Know for Students.

Blog on  Banking Technology for Common Customer  --  Click Here In States, where one of the minority communities notified is, in fact,...